BLESKOVÉ AKCE TÝDNE  Nakupte bleskově výhodně a dopřejte si porci zdraví jako hrom ...

Nejdůležitější vitaminy pro oči

Slýchali jste často jako děti, že mrkev je nesmírně důležitá pro zdraví očí? Můžete opravdu správným výběrem potravin zlepšit kvalitu svého zraku a předejít závažnějším onemocněním? A můžete zdraví svých očí podpořit i správným výběrem potravinových doplňků, abyste tak skutečně předešli závažnějším obtížím nebo poškození zraku?

Péče o oči a o náš zrak je stejně důležitá jako je například každodenní péče o naše zuby. Obzvlášť v poslední době, kdy naše oči dostávají hodně zabrat díky neustálému hledění do obrazovek a displejů počítačů a mobilních telefonů, je správná výživa a důkladná prevence před poškozením zraku naprosto zásadní. Na zdraví našich očí má samozřejmě vliv i celkový životní styl, nicméně i správná výživa a doplňky stravy pro oči vám v tomto případě mohou hodně pomoci.
V souvislosti se zdravím očí se nejčastěji mluví o luteinu, což je velmi silný antioxidační karotenoid, který je ještě mnohem účinnější než například betakaroten, který máme zafixovaný právě ve spojení s onou zmiňovanou mrkví.

Karotenoidy

Kromě luteinu se ale ukazuje jako velmi účinný i další karotenoidzeaxanthin. Obě tyto látky se hromadí v sítnici lidského oka, konkrétně ve žluté skvrně, která hraje zásadní roli v centrálním vidění, a je zodpovědná za ostrost zraku, kterou využíváme při čtení nebo zaostřování. Vlivem stárnutí a oxidačního stresu může dojít k poškození a zjizvení žluté skvrny a ke vzniku různých očních onemocnění jako je šedý zákal nebo věkem podmíněná makulární degenerace. Antioxidační karotenoidy (mj. právě lutein a zeaxanthin) se staly předmětem mnoha klinických studiích a ukazuje se, že jejich význam v ochraně zraku a v prevenci před vznikem očních chorob může být značný.

Oba zmiňované karotenoidy, lutein a zeaxanthin, jsou žluté a červené pigmenty produkované hojně rostlinami. Jak již bylo řečeno, jsou také hojně zastoupené v oku (makule a čočce), ale lidské tělo si je neumí vyrobit samo, proto je jejich příjem ze stravy, případně ve formě potravinových doplňků, naprosto zásadní. Lutein najdeme především v listové zelenině jako je špenát, brokolice, kapusta, mangold, ale i ve vejcích, červené paprice, mrkvi nebo kukuřici. Zeaxanthin navíc najdete i v zelí, hrášku, dýni, mandarinkách nebo pomerančích. V těle se karotenoidy váží na lipoproteiny, proto se jejich konzumace doporučuje v kombinaci s tuky, které zlepšují jejich vstřebatelnost do klíčových tkání. 

Lutein

Lutein má v současné době stanovenou doporučenou denní dávku (RDA recommended daily allowance), i přesto se ale předpokládá, že pozitivní efekty luteinu se projeví při denním příjmu v rozmezí 6–10 mg/den, což je množství, které odpovídá asi 5 kg mrkve nebo 1 kg brokolice. Kromě antioxidačního a protizánětlivého účinku karotenoidů v těle mají význam i v ochraně srdce, dokáží také absorbovat nadměrnou světelnou energii ze slunečního záření a tím také částečně chrání oči před působením UV záření a před tzv. modrým světlem. V doplňcích stravy zaměřených na oči najdeme lutein a zeaxanthin často doplněny ještě o další látky s antioxidačním působením. Kromě přírodních extraktů (např. ginkgo) se jedná o vitamíny a minerály jako je vitamin B2 (riboflavin), vitamin A, zinek, selen a měď a také omega-3 mastné kyseliny a omega-7 mastné kyseliny. Komplexní výživu pro oči poskytuje např. Premium Ocuswiss® 60 kapslí.

Výživa očí

Objevte kvalitní výživu pro oči za super ceny ...


Zdroje:
1. Richer S. ARMD—pilot (case series) environmental intervention data. J Am Optom Assoc. 1999, s. 24–36.
2. Richer S, Stiles W, Statkute L, et al.. Double-masked, placebo-controlled, randomized trial of lutein and antioxidant supplementation in the intervention of atrophic age-related macular degeneration: the Veterans LAST study (Lutein Antioxidant Supplementation Trial). Optometry. 2004, s. 216–30. 
3. Age-Related Eye Disease Study Research Group. A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8. Arch. Ophthalmol.. 2001, s. 1417–36.
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30231532/
5. Carotenoids and Co-Antioxidants in Age-Related Maculopathy: Design and Methods. Kumari Neelam, Ruth E. Hogg, Michael R. Stevenson, Elinor Johnston, Roger Anderson, Stephen Beatty, Usha Chakravarthy. Pages 389-401 | Received 08 Apr 2007, Accepted 31 Jan 2008, Published online: 08 Jul 2009

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.