⚫ BLACK FRIDAY

Využijte Magistra BLACK FRIDAY na výhodný nákup kvalitních produktů od oblíbených značek ...

Tajemství vitamínu C a jeho vědecky ověřené účinky

Vitamín C se řadí mezi esenciální vitamíny, což znamená, že si ho naše tělo nedokáže vyrobit samo a musíme ho přijmout ze stravy, případně z dalších doplňků. Pro naše tělo má ale řadu naprosto zásadních funkcí a je spojován s velmi pozitivními zdravotními účinky.

Je to vitamín rozpustný ve vodě a nachází se v mnoha druzích ovoce a zeleniny, včetně pomerančů, jahod, kiwi, paprik, brokolice, kapusty a špenátu. Doporučená denní dávka vitaminu C je 90 mg pro ženy a 110 mg pro muže. Přestože se běžně doporučuje přijímat vitamin C především z potravy, někdy je potřeba (obzvlášť v době větších nároků na tělo) pro pokrytí potřebné denní dávky doplnit céčko z doplňků stravy. 


Jaké jsou nejzásadnější vědecky prokázané výhody při užívání doplňků stravy s vitaminem C?

1.     Snižuje riziko chronických onemocnění

Vitamin C je silný antioxidant, který hraje roli v posílení přirozené obranyschopnosti našeho těla. Činí tak tím, že chrání buňky před škodlivými molekulami zvanými volné radikály. Pokud se volné radikály hromadí, mohou podporovat stav známý jako oxidační stres, který je spojován s mnoha chronickými onemocněními. Studie ukazují, že konzumace většího množství vitaminu C může zvýšit hladinu antioxidantů v krvi až o 30 %. To pomáhá přirozené obranyschopnosti organismu v boji proti zánětům a proti chronickým onemocněním, jako jsou třeba srdeční choroby.

2. Může pomoci při vysokém krevním tlaku

Vysoký krevní tlak se řadí mezi nejčastější civilizační onemocnění a ohrožuje lidský organismus především vznikem srdečních chorob, které jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Studie ukazují, že užívání doplňku stravy s vitaminem C pomáhá uvolňovat cévy, které odvádějí krev ze srdce, což pomáhá snižovat hladinu krevního tlaku.

Analýza 29 studií na lidech navíc zjistila, že užívání doplňku stravy s vitaminem C snižuje u zdravých dospělých osob systolický krevní tlak (horní hodnota) v průměru o 3,8 mmHg a diastolický krevní tlak (dolní hodnota) o 1,5 mmHg.

U dospělých osob s vysokým krevním tlakem snižovaly doplňky stravy s vitaminem C systolický krevní tlak v průměru o 4,9 mmHg a diastolický krevní tlak o 1,7 mmHg. I když jsou tyto výsledky slibné, není zcela jasné, zda jsou účinky na krevní tlak dlouhodobé. Lidé s vysokým krevním tlakem by proto neměli při léčbě spoléhat pouze na vitamin C.

3. Snižuje riziko srdečních onemocnění

Jak už jsme se zmínili, srdeční choroby jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Jejich riziko zvyšuje mnoho faktorů, včetně vysokého krevního tlaku, vysoké hladiny triglyceridů nebo LDL (špatného) cholesterolu a nízké hladiny HDL (dobrého) cholesterolu. Vitamin C může přispět ke snížení těchto rizikových faktorů, což může snížit riziko srdečních onemocnění. Například analýza 9 studií s celkem 293 172 účastníky zjistila, že po 10 letech měli lidé, kteří užívali alespoň 700 mg vitaminu C denně, o 25 % nižší riziko srdečních onemocnění než ti, kteří doplněk stravy s vitaminem C neužívali. Uvádí se také, že podobně má vitamín C vliv na snížení LDL cholesterolu a triglyceridů. Zároveň se však v různých studiích ukazuje, že člověk se zdravou životosprávnou a pestrou stravou bohatou na dostatek ovoce a zeleniny obsahující vitamín C nemusí z dalších doplňků stravy nijak zásadně profitovat.

4. Pomáhá předcházet záchvatům dny

Dna je typ artritidy, která je bolestivá a zahrnuje zánět kloubů, zejména palců na nohou. Lidé s dnou trpí otoky a náhlými, silnými záchvaty bolesti. Příznaky dny se objevují, když je v krvi příliš mnoho kyseliny močové, které je odpadním produktem lidského organismu a při vysokých hladinách může krystalizovat a ukládat se v kloubech.
Je zajímavé, že několik studií prokázalo, že vitamin C může pomáhat snižovat obsah kyseliny močové v krvi, a tím chránit před záchvaty dny.

U jedné studie zahrnující 1 387 mužů zjistila, že ti, kteří konzumovali nejvíce vitaminu C, měli výrazně nižší hladinu kyseliny močové v krvi než ti, kteří ho konzumovali nejméně. I v dalších výzkumech se ukázalo, že má substituce vitamínu C vliv na snížení výskytu onemocnění.

5. Pomáhá předcházet nedostatku železa

Železo je důležitá živina, která má v těle řadu funkcí a je také nezbytná pro tvorbu červených krvinek a přenos kyslíku po celém těle. Vitamin C napomáhá přeměně špatně vstřebatelného železa, například z rostlinných zdrojů železa, na formu, která se lépe vstřebává. To je obzvláště užitečné pro lidi na bezmasé dietě nebo u vegetariánů, protože maso je hlavním zdrojem železa. Ve skutečnosti může pouhá konzumace 100 mg vitaminu C zlepšit vstřebávání železa o 67 %. V důsledku toho může vitamin C pomoci snížit riziko anémie u lidí se sklonem k nedostatku železa.

6. Posiluje imunitu

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé užívají doplňky stravy s vitaminem C, je posílení imunity, protože právě vitamin C se podílí na mnoha funkcí imunitního systému. Jednou z nich je podpora tvorby bílých krvinek známých jako lymfocyty a fagocyty, které pomáhají chránit tělo před infekcí. Krom této podpory také pomáhá bílým krvinkám fungovat efektivněji a zároveň je chrání před poškozením potenciálně škodlivými molekulami, jako jsou volné radikály. A v neposlední řadě je vitamin C je nezbytnou součástí obranného systému kůže, kam se aktivně a kde může působit jako antioxidant při posilování kožní bariéry.
Studie také prokázaly, že užívání vitaminu C může zkrátit dobu hojení ran, ale rekonvalescence z vážnějších onemocnění jako je například zápal plic.

7. Chrání vaši paměť a myšlení s přibývajícím věkem

Demence je široký pojem, který se používá k popisu příznaků špatného myšlení a paměti. Postihuje více než 35 milionů lidí na celém světě a obvykle se vyskytuje u starších dospělých. Studie naznačují, že oxidační stres a záněty v blízkosti mozku, páteře a nervů (dohromady známé jako centrální nervový systém) mohou riziko demence zvyšovat. I tady hraje roli význam vitamínu C jako antioxidantu, protože jeho nízká hladina je často spojována se zhoršenou schopností myslet a pamatovat si. Dále bylo prokázáno, že vysoký příjem vitaminu C z potravin nebo doplňků stravy má s přibývajícím věkem ochranný účinek na myšlení a paměť.

 

  • 2008 Jun;4(2):89-96. Free radicals, antioxidants in disease and health, Lien Ai Pham-Huy 1, Hua He, Chuong Pham-Huy, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23675073/
  • 2003 Jun;22(3):208-16. doi: 10.1080/07315724.2003.10719295. Effect of five-year supplementation of vitamin C on serum vitamin C concentration and consumption of vegetables and fruits in middle-aged Japanese: a randomized controlled trial, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12805247/
  • 2012 May;95(5):1079-88. doi: 10.3945/ajcn.111.027995.Epub 2012 Apr 4. Effects of vitamin C supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized controlled trials, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22492364/
  • 2004 Dec;80(6):1508-20. doi: 10.1093/ajcn/80.6.1508. Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohorts, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15585762/
  • 2008 Jun;7(2):48-58. doi: 10.1016/j.jcme.2008.01.002. Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19674720/
  • 2009 Mar 9;169(5):502-7. doi: 10.1001/archinternmed.2008.606. Vitamin C intake and the risk of gout in men: a prospective study, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19273781/
  • 2000 May;71(5):1147-60. doi: 10.1093/ajcn/71.5.1147. Prediction of dietary iron absorption: an algorithm for calculating absorption and bioavailability of dietary iron, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10799377/
  • 2009;17(2):245-57. doi: 10.3233/JAD-2009-1041. Oxidative stress in vascular dementia and Alzheimer's disease: a common pathology, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19221412/

Líbí se Vám článek?

Chcete být informováni o dalších zajímavých tipech pro zdraví či souvisejících nabídkách?

Zadejte Váš e-mail a máte vystaráno

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.