Autor článku:
Mgr. Kateřina Böhmová a Hana Škopová

Mikrobiom a zdravé močové cesty – nejen téma pro ženy

Uvnitř nás je to opravdu pestré. V návaznosti na urogenitální systém bylo doposud popsáno přes 560 různých bakteriálních druhů náležejících do více než 210 různých rodů.

Proč je důležitý mikrobiom v močových cestách?

Přirozené bakterie urogenitálního mikrobiomu v optimálním počtu a složení (tzv. eubióza) se podílí na prevenci před zánětlivými onemocněními, které by mohly zasáhnout a oslabit funkčnost našeho močového a pohlavního ústrojí. Co pro nás dělají naše prospěšné bakterie? Mimo jiné:

  • snižují adhezi (přilnavost) prozánětlivých bakterií k povrchu urogenitálních cest
  • chrání sliznici těchto cest před porušením
  • zvyšují obranyschopnost sliznic
  • nedovolí přemnožení bakterií, které vedou k zánětům
  • různými mechanismy probiotika prokazatelně zlepšují prognózu celé škály onemocnění

Jaký mikrobiom máme v útrobách močového ústrojí?

Lidská moč byla dlouho považována za sterilní. V posledních desetiletích však testy ukázaly přítomnost bakteriálních kmenů, jako např. Proteobacteria, Firmicutes, Bacteroidetes, Actionobacteria, konkrétněji pak Stafylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Corynebacteria, Stafylococcus aureus či saprophyticus, Pseudomonas Aeruginosa, Streptococcus agalactie, alfa hemolytický streptokokus atd. U žen se nachází převaha kmene Lactobacillus. Když je náš močový mikrobiom v rovnováze, nachází se v tzv. eubióze.

Co ovlivňuje močový mikrobiom?

Mikrobiom močových cest je ovlivňován skrze:

  • hormony – u žen např. při menopauze či po zahájení menstruačního cyklu
  • hygienu intimních partií
  • sexuální aktivitu
  • v neposlední řadě přes stravu a pitný režim
Díky sexuální aktivitě se u mužů mohou nacházet v dolní části močové trubice bakterie typické pro bakteriální vaginózu.

Jaká onemocnění hrozí při porušení mikrobiomu močových cest?

Pokud dochází k nepříznivým změnám mikrobiomu (k tzv. dysbióze), objevují se obvykle problémy dolních i horních močových cest a to např.:

  • akutní zánět močových cest
  • urgentní inkontinence
  • neurogenní močový měchýř
  • chronická renální insuficience (ledvinová nedostatečnost)
  • intersticiální cystitida

Co se týče inkontinence, různé projevy u žen bývají spojeny s úbytkem rodu Lactobacillus a naopak zvýšením zastoupení rodu Gardnerella. U mužů se při inkontinenci objevuje zvýšený výskyt Dialister, Gemella, Streptococcus, Sneathia, Prevotella, Aerococcus, Veillonella, a Atopobium. Dysbióza může v nejhorších případech přispět až k nádoru močového měchýře.

Močové cesty a akutní záněty – pozor na Escherichia coli

Infekce dolních močových cest (IDMC) provází pálení a bolest při močení a také obtížné udržení moči. Patří k velmi častým zdravotním problémům, kvůli kterým, v drtivé většině ženy, navštíví ordinaci svého praktického lékaře či urologa. Nejčastěji se jedná o akutní, avšak nekomplikovanou cystitidu, jejíž diagnostika a léčba zpravidla nečiní žádné potíže. Escherichia coli je původcem 80-90% infekcí akutních zánětů močových cest u žen. Kromě této známé bakterie můžou v močových cestách škodit chlamydie, mykoplazmata a také viry a plísně. Pokud se cystitida tzv. přechodí, brzy se může stav vrátit a navíc rapidně zhoršit. Zánět se může rozšířit až do ledvinové pánvičky. U těhotných žen může toto zhoršení vést až k potratům a je proto nezbytné léčit nejen akutní zánět, ale i tzv. asymptomatickou bakteriurii, kdy má žena i bez klinických potíží přítomné bakterie v moči.

Věděli jste, že...

Léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové (Acylpyrin, Aspirin) si nenasazujte bez vědomí lékaře, protože se po jejich podání zvyšuje riziko krvácivosti z nemocné sliznice močového měchýře.

Zánět „močáku“ zná každá žena?

Miliony žen trpí minimálně jednou v roce zánětem močového měchýře. 50% žen aspoň jednou za život těmito obtížemi prošla. Jednou z příčin zánětu jsou střevní bakterie, které se dostanou močovou trubicí do měchýře. Ženy jsou zranitelnější, protože jejich 5cm močová trubice je cca 3x kratší než u mužů – bakterie pronikají, kam nemají, daleko snadněji. Ženské pohlavní ústrojí cystitidě tímto doslova „nahrává“. Méně často pochází nákaza přestupem z krevního řečiště, např. při infekčním zánětu srdeční chlopně. Maximum výskytu cystitidy se pojí s hormonálními změnami v období menstruace, těhotenství a menopauzy. K většímu počtu žen s cystitidou přispívají také neléčené gynekologické záněty.

Záněty močových cest se ochotně vrací

Velmi často se objevuje recidiva a opakované problémy. Patogenní mikroorganismy se nacházejí v moči a také už přímo „zahnízděné“ v tkáních močového traktu. Za tzv. recidivující infekce se berou 3 záněty během 12 měsíců, resp. 2 záněty za půl roku. Návrat infekce postihuje kolem 20% žen, s přibývajícím věkem se procento zvyšuje. Pokud léčba nebyla účinná, nebyla dostatečná, jedná se o tzv. relaps, kdy stejný nepotlačený uropatogen opět spouští kaskádu příznaků do 2 týdnů. Oproti tomu, termín reinfekce značí potíže způsobené jiným mikrobem, objevuje se později a následkem může být právě snížená imunita močových cest a oslabený urogenitální mikrobiom.

Při recidivujících cystitidách, po adekvátní léčbě, je nutné provést komplexní urologické vyšetření k vyloučení abnormálních funkčních a anatomických stavů močového ústrojí, které bývají často příčinou těchto opakovaných zánětů (např. kameny, divertikly, nádory či jiné patologie). Každá recidivující cystitida by měla být potvrzena kultivací moče a léčba by měla vycházet z potvrzené citlivosti bakteriípředepsanému léku. Rutinní podávání fluorochinolonových antibiotik s ohledem na vzestup rezistence není ideální. Při léčbě se mj. proto kromě antimikrobiálních přípravků nasazují další přípravky, které ke zlepšení stavu přispívají za současného dodržování režimových opatření, které jsou nedílnou součástí zdárného léčení.

Léčba opakovaných infekcí je dlouhodobá, mnohdy i několikaměsíční.

Jak se léčí a co pomáhá při akutní cystitidě?

Pozitivní laboratorní nález značí, že v moči jsou přítomny bílé a červené krvinky, v močovém sedimentu bakterie. Při oddalování léčby hrozí riziko posunu infekce do horních močových cest, projev zánětu pak bývá mnohem silnější a nepříjemnější. Při léčbě nekomplikovaných infekcí dolních močových cest mohou být dostatečné účinky rostlinné terapie (Canephron, Rowatinex, Urcyston), ne vždy je nutné nasadit léčbu antibiotiky. Proč? Protože i jiné přípravky (Blokurima, UroCalm, Femannose P ProDuo, Uroval, Urinal) s jinými mechanismy účinku prokazatelně pomáhají a mají současně potenciál omezit spotřebu antibiotik, čímž napomáhají pozitivní strategii racionálního podávání antibiotik obecně. Důležitý je i fakt, že rozvoj rezistence bakterií způsobujících tyto močové záněty má za následek snižování účinnosti antibiotik. Roli hrají samozřejmě i možné výrobní výpadky a nedostupnost antibiotik.

Léčba akutní cystitidy:

  • jednodenní léčbafosfomycin (Urifos)
  • třídenní léčbapivmecillinam (Pivinorm)
  • pětidenní léčbacotrimoxazol nebo často předepisovaný nitrofurantoin v polykacích tabletách (Furolin) (3-4x denně 100mg) či nifuratel (Macmiror) (3-4x denně 200mg)
Je vhodné rychlé neutralizování kyselé pH moči, protože kyselá moč může způsobovat podráždění a pocity pálení při močení.

Věděli jste, že...

U ženpostmenopauzálním období k alternativní prevenci patří substituční podávání estrogenů nejčastěji lokální formou (Ovestin krém), aby jejich nedostatek nezpůsoboval výrazné změny v poševní mikroflóře (vymizení laktobacilů a tím zvýšená kolonizace bakteriemi E. coli).

Co jsou bakteriální lyzáty?

Bakteriální lyzáty jsou směsi bakterií. Pokud se dostanou do styku s imunitním systémem, tak jej nabudí. Lidský organismus na tyto látky reaguje stejně jako je tomu při infekci. Lyzáty jsou záměrně podávány postupně a v malém množství, proto u pacienta nepropukne daná infekce. Díky lyzátům se posílí protilátky proti infekčním bakteriím. Aktivují jak specifickou, tak nespecifickou imunitu. Příkladem doplňků stravy s lyzáty v močových cestách jsou např. Blokurima URO+, Uroval Manosa AKUT Plus nebo Urivac. K tomuto typu imunomudulační léčby řadíme také léčivé přípravky, např. Uro-Vaxom (lyofilizovaný lyzát Escherichia coli).

Probiotika a urogenitální mikrobiom

Podávání probiotik vede ke stimulaci a produkci slizničního imunoglobulinu A pomocí T a B lymfocytů. Probiotika dokáží potlačit patogenní kmeny a snižují jejich průnik přes střevní bariéru. Je prokázáno, že při dostatečném příjmu vhodných probiotických kmenů se snižuje četnost zánětů jak v močových, tak ve vaginálních cestách. Mezi přípravky s probiotickými kmeny, které se podílejí na prevenci močových zánětů, patří např. Barnys ProbioUrin pro správnou činnost sliznic močového ústrojí a Femannose P ProDuo sáčky.

ochranou močového ústrojí jsou spojeny další látky: D-manóza (metabolicky neutrální sacharid), Brusinka kanadská (s obsahem aktivních látek, především proantokyanidů - PAC, flavonoidů a dalších s antibakteriálním a antioxidačním účinkem) a kombinace xyloglukanu, ibišku a propolisu (pro zvýšení ochrany buněk, oslabení invazivní schopnosti E-coli, ovlivnění pH moči - Utipro Plus AF).

Podávání D-manózy je bezpečné u diabetiků, těhotných a kojících žen a starších pacientů.

Ani muži nejsou z obliga

I když jsou záněty močového měchýře typickými ženskými potížemi, toto onemocnění se nevyhýbá ani mužům. Infekce močových cest navíc postihuje všechny věkové skupiny. Vzestup infekcí u mužů po 60. roce souvisí s obtížnějším vylučováním moči následkem zvětšování prostaty a tím zhoršeným vylučováním močového měchýře. U mužů jsou rizikovými faktory také nechráněný anální koitus, nechráněný vaginální styk se ženou s masivní kolonizací pochvy nebezpečnými uropatogeny, zúžená předkožka, imunodeficitní stavy a překážka v močových cestách – nádor či kámen. U mužů bývají infekce doprovázeny bolestmi nadvarlat, varlat či na hrázi, infekce bývá spojena např. se zánětem varlete, nadvarlete a předstojné žlázy. Příznaky nepodceňujte, konzultujte je s odborníkem a včas odhalte také závažné infekce, jejichž diagnostika a léčba spadá do rukou lékaře.

Moč bývá při cystitidě více cítit a mívá zakalenou barvu.

Rizikové faktory zánětů močových cest

  • Nedostatečný příjem tekutin
  • Divočejší sexuální hrátky (záněty jsou vázány na pohlavní styk)
  • Časté močové záněty v dětství
  • Časté zadržování moči
  • Nošení těsného neprodyšného spodního prádla (např. tanga)
  • Deficit hormonů – estrogenů
  • Porucha odtoku moči způsobená močovými kameny
  • Vakovité vyklenutí močového měchýře (cystokéla)
  • Nedostatečné vylučování močového měchýře (tzv. postmikční reziduum)
  • Močová inkontinence
Rizikem je horký letní den na koupališti, kdy dívky zapomínají pravidelně pít a nosí několik hodin mokré plavky.

Věděli jste, že...

Vlhké klima neprodyšného spodního prádla přispívá ke snadnějšímu rozmnožování bakterií. Na infekce močových cest u žen jsou přímo napojeny vaginální infekce – bakteriální vaginózy. V případě opakujících se potíží je vhodná spolupráce s gynekologem, protože bez vyléčení vaginózy a obnovení stálého zdravého vaginálního prostředí (pH, přítomnost vaginálního mikrobiomu) nelze infekce močových cest zdárně dořešit.

Prevence zánětů močových cest – na co si dát pozor

Kromě známých doporučení jsou pro močové cesty a především ledviny důležitá další opatření, která jste možná neznali; nachlazení s rýmou v hlavní roli a pochopitelně závažnější onemocnění typu chřipky, ale také zdravé zuby na rentgenovém snímku - při těchto infekcích obvykle kolují v těle různé patogeny, nejen bakterie, které se mohou uchytit v ledvinách a při nedoléčení je poté poškodit. Také léky, obecně, si nasazujte vždy opodstatněně – než si nasadíte léčivo, volně prodejné i receptové, v příbalové informaci věnujte čas přečtení případných nežádoucích účinků, které se ledvin týkají. Málo pacientů je obeznámeno s tím, že  tzv. nesteroidní antirevmatika mohou snižovat prokrvení ledvin a za určitých nepříznivých okolností mohou poškodit ledvinové klubíčko (glomerulus). Bohužel, léky typu Ibalgin jsou v dnešní době velmi nadužívány a organismu to dobře nedělá.

  • Nezadržování moče, „čůrání“ ideálně vůbec neodkládat
  • Vyprázdnění močového měchýře co nejdříve po pohlavním styku, aby při vymočení došlo k odchodu předpokládané infikované moče
  • Správné zásady hygienické očisty po „velké straně“ (směrem od vaginy ke konečníku)
  • Dostatečný příjem tekutin
  • Omezení nevhodných dráždivých látek, především kofeinu a perlivých nápojů
  • Nošení vhodného spodního prádla
  • Neprochladnout/ ale otužovat se, protože správně prováděné otužování navyknete organismus na chlad, čímž se snižuje nebezpečí prochlazení
  • Hýbat se, protože cvičení a tělesná aktivita obecně přirozeně zatěžuje ledviny, nicméně pohyb přispívá ke zdravému oběhovému systému a dobrému prokrvení ledvin (vhodná je svižná chůze několikrát týdně)
  • Nekouřit, protože kouření výrazně snižuje prokrvení ledvin a zhoršuje jejich funkci, navyšuje riziko vzniku nádorů ledvin, oslabuje slizniční imunitu a urogenitální mikrobiom
  • Nepodceňovat první příznaky obtíží s močovými cestami
  • Nepodceňovat rekonvalescenci
  • Nepřecházet a správně léčit všechny infekce
Do půl hodiny po sexu si „odskočte“.

Věděli jste, že...

Střevní bakterie Oxalobacter formigenes je úzce spojena s velmi známým onemocněním urogenitálního traktu, tzv. ledvinovými kameny. Bakterie je ve střevě odpovědná za degradaci oxalátu z potravy a její přítomnost představuje až 70% snížení rizika vzniku ledvinových kamenů. Proto se už testuje možnost využít Oxalobacter formigenes jako probiotickou profylaxi ledvinových kamenů.

Jak si proplachovat močový měchýř?

Při správném pitném režimu moč nezapáchá, je světlábezbarvá. Dostatek tekutin přemnožené bakterie z močových cest vyplavuje. Pokud jde o složení tekutin, je vhodné, aby skladba tekutin byla co nejpestřejší, což znamená střídat minerálku, čaj, mléko, nízko stupňové pivo, ovocnou šťávu apod. každý den (pokud např. lékař některý z nápojů nezakáže nebo vám samozřejmě nechutná). Je také důležité, aby polovina předpokládaného množství přijímaných tekutin byla čistá voda bez přísad. Sladké limonády, černá káva a alkoholické nápoje do pitného režimu nezařazujte, protože cukr podporuje množení bakterií, káva a alkohol zvyšují dehydrataci. Prospěšné je proplachovat močové cesty bylinnými extrakty (čaje na močové cesty) nebo ovocnými šťávami (bez cukru). Tvorba moči by měla být stálá. Lze to zajistit pouze pravidelným příjmem tekutin, nejlépe ve dvouhodinových až tříhodinových intervalech, nikoli v nárazech. V některých případech je vhodné se dostatečně napít také před spaním, případně po každém nočním močení.

Věděli jste, že...

Červené ovoce (maliny, brusinky, klikvy nebo červený rybíz) pomáhá snižovat pH moči a tak znesnadňovat uchycení a přežití bakteriím díky nepříznivému prostředí.

Ze zeleniny si pravidelně kupujte nebo pěstujte květák, okurku, také fazole, čočku, tykev (dýně, cuketa, patyzon), pórek, ředkvičky apod. Tyto druhy zeleniny podporují močové cesty díky močopudným vlastnostem, některé působí antibakteriálně, některé snižují riziko tvorby kamenů.

Nekomplikované infekce dolních močových cest nezlehčujte a věnujte se řešení hned při prvních příznacích.

 

Úvod do problematiky lidského močového mikrobiomu - An introduction to the study of human urinary microbiome Jan Hrbáček1, Vítězslav Hanáček1, Pavel Čermák2, Daniel Morais3, Roman Zachoval - www.educomm.cz
Klíčové postavení lékáren v léčbě vaginálních infekcí - MUDr. Vladimír Dvořák ml., 29. 3. 2023
Zdravé močové cesty – spokojenost každé ženy - MUDr. Lukáš Horčička
Mikrobiom v močových cestách: www.mikrobiom-cms.cz 15. 4. 2023
Lidský mikrobiom/ Lidská mikrobiota - Martin Krsek - Ústav ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulta MU Brno
Léčba vaginální kvasinkové infekce a bakteriální vaginózy - MUDr. Vladimír Dvořák ml., 29. 3. 2023
Časopis Farmacie pro praxi – 2/2023
Moje zdraví – 4/2013 – Cystitidy – denní chléb urologa

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.