Autor článku:
Hana Škopová

Vaginálními záněty a intimní diskomfort – jaké infekce trápí ženy?

Nejčastější onemocnění v ordinacích gynekologů jsou právě různé tzv. vulvovaginální záněty. Není zánět jako zánět, důležitá je správná diagnostika. Stěžejní je odhalit příčinu onemocnění skrz výtok různé intenzity, podle jeho charakteru a zabarvení, podle začervenalé sliznice, která svědí, pálí a může nelibě zapáchat. Kdy je to nepříjemný problém zvládnutelný v domácích podmínkách a kdy už vás musí vyšetřit lékař a nasadit léky na předpis?

Vaginální výtok

Denní produkce sekretu se pohybuje okolo 6 ml, v pochvě se udržuje v rozmezí 0,3- 1 ml. Jeho hlavní funkcí je lubrikace pochvy a udržování kyselého pH. Příčiny výtoku z pochvy jsou různé. Mít vaginální výtok je do určité míry normální a zdravé. Jen je samozřejmě důležité odlišit fyziologický stav od toho patologického. Množství a struktura výtoku se odvíjí podle fází menstruačního cyklu. Na začátku a konci cyklu, kdy je estrogenů málo, je výtok hustý a lepkavý (nepřátelský vůči spermiím), v období ovulace bývá pod vlivem estrogenů průhledný, vodnatý a pružný. K výtoku z pochvy může docházet také v důsledku onemocnění dělohy nebo vejcovodů, důležité je proto odhalit příčinu.

Jistá tvorba hlenu, který po určitou dobu z pochvy může vytékat, je fyziologická.

Jak se léčí vaginální mykóza?

80-90% vaginálních zánětů způsobuje kvasinka rodu Candida (Candida albicans), která je přirozenou součástí vaginálního mikrobiomu. Pokud této kvasince nastanou příznivější podmínky k uchycení na vaginálních sliznicích, mění se a vyvolá nežádoucí zánět. Samoléčba je právě u této relativně známé mykotické kolpitidy (vaginální mykóza, kandidóza) možná. Žena si může v lékárně koupit lokální volně prodejné přípravky, protože antimykotika systémová, která se polykají, jsou vázána na lékařský předpis. 75% žen onemocní vaginální mykózou alespoň jednou za život. 50% těchto žen trpí zánětem opakovaně, tj. potíže řeší minimálně 2x za půl roku. 5% z těchto žen trpí chronickým zánětem. Recidivující záněty by měly pacientky řešit se svým gynekologem, který dle své odbornosti určuje léčivé přípravky, jejich dávkování a délku léčby. Dostatečně účinná antimykotická léčba ulevuje nejen od příznaků, ale také likviduje přemnožené kvasinky. Před léčbou není nutná předchozí kultivace.

Věděli jste, že...

Vaginální mykóza je typická silným svěděním a silným pálením pochvy a zevního genitálu a bělavým výtokem připomínající hrudky tvarohu, který je bez zápachu s pocitem diskomfortu až bolesti v oblasti podbřišku (také při močení).

Těhotné ženy a dívky mladší 12 let by intimní potíže měly začít řešit návštěvou lékaře.

Při nekomplikované kandidóze zpravidla není nutná současná léčba sexuálního partnera, pokud partner žádné obtíže nemá. Pokud ano, přeléčit se musí také. V průběhu léčení je vhodná sexuální abstinence.  Zvýšený výskyt mykózy je vázán mj. na ženy, které procházejí hormonální léčbou včetně podávání hormonální antikoncepce. Rizikovým faktorem je také cukrovka, hlídat si vaginální mikrobiom by měly o to víc diabetičky s ohledem na zvýšenou hladinu cukru v krvi. Zvýšené pH v pochvě je vždy rizikovým faktorem. Rizikovou situací je léčba ATB a léčba potlačující imunitu, kdy se užívají imunosupresiva či kortikoidy. Ženy si mohou léčbu doplnit a nasadit další vhodné volně prodejné přípravky. Především se jedná o úpravu vaginálního mikrobiomu vaginálními probiotiky a také enzymovými přípravky, které působí systémově a mj. na vaginální cesty působí imunomodulačně (Wobenzym). Další přípravky, které si žena může koupit sama, jsou přípravky na intimní hygienu, které léčbu rovněž pozitivně ovlivňují. Při potížích rozhodně nepoužívejte k intimní hygieně obyčejná mýdla a chemické výrobky, které narušují přirozené pH pochvy. Volte jemné přípravky, které osvěží, působí antibakteriálně a zabraňují tvorbě plísní.

Vulvovaginální diskomfort je spojen s porušením rovnováhy vaginální mikrobioty.

Při jakých potížích má žena zajít za lékařem?

Kdy je nutná diagnostika a vyšetření u lékaře? Vždy, pokud se ženě přitíží, má bolesti břicha a bolesti zad, trpí nevolností, poruchami močení, samozřejmě při krvácení, teplotě, horečce a zimnici. Při takových stavech samoléčba určitě není žádoucí. Příznaky značí zpravidla souběžně probíhající infekci močových cest, která se může rychle zhoršit a z dolních močových cest se přesunout také do horních močových cest (ledvin). Odeslat na konzultaci s lékařem by měla být i žena, které se záněty opakovaně vrací a zatím není v péči gynekologa, tedy trpí chronickými záněty. Jistotu lékařského posudku určitě potřebuje i těhotná žena a žena s diabetem.

Pokud se vaše potíže samoléčbou nelepší, neodkládejte návštěvu gynekologa.

Jaké další vaginální záněty trápí ženy?

Vaginální zánětů je několik podle příčiny, původce, který ho vyvolává. Žena se může potýkat kromě známější bakteriální vaginózy také s laktobacilózou, aerobní vaginitidou, trichomoniázou a atrofickou vaginitidou. Léčba s přesnou diagnostikou spadá do kompetencí gynekologa. Zrádné jsou smíšené infekce, kdy může být žena vystavena více druhům patogenů.

U některých vaginálních zánětů je nutno také pře léčit sexuálního partnera z důvodu vzniku možné reinfekce. Muži používají masti a polykací tablety.

Bakteriální vaginóza je na doktora

Zatímco mykózu, kandidózu (nekomplikovanou) zvládne žena pořešit bez lékaře, na gynekologa se žena často obrací s tzv. vaginální bakteriózou. Je proto důležité tato dvě nejčastější onemocnění od sebe odlišit, protože léčivé přípravky a jejich účinné látky se liší (bakteriální infekce versus houbová infekce). Během bakteriální vaginózy stoupá pH v pochvě až k hodnotám 4,7 až 5,5, tedy dochází k narušení kyselosti poševního prostředí a tím k dysmikrobii. Růst prospěšných laktobacilů je potlačen na úkor anaerobních kmenů. Při kultivaci bývá potvrzena Gardnerella vaginalis. Anaerobní kmeny metabolizují přítomné aminokyseliny na aminy za vzniku charakteristického zápachu po rybách. Rybí zápach toto onemocnění charakterizuje, u mykózy ke vzniku nepříjemného zápachu rybinou nedochází. Jedná se tedy o důležitý rozeznávací příznak. Léky na předpis zpravidla obsahují Metronidazol (Entizol) a Klindamycin (Dalacin). Současně je rovněž vhodná úprava vaginálního mikrobiomu ve prospěch laktobacilů pomocí přípravků obsahující živé laktobacily, tyndalizované laktobacily, kyselinu mléčnou, kyselinu askorbovou, či glykogen jako substrát pro laktobacily.

Vulvovaginální diskomfort nejvíce potrápí ženu během pohlavního styku.

Laktobacilóza s přemnoženými laktobacily

U Laktobacilózy jsou příznaky velmi podobné „klasické mykóze“. Jedná se o poruchu vaginální mikrobioty, kdy dochází k nežádoucímu přemnožení vláknitých forem laktobacilů. Při léčbě může stačit navýšení pH pochvy pomocí výplachů a dalších okyselujících vaginálních lékových forem. V těžších případech se nasazují ATB. Růst laktobacilů chceme v tomto případě potlačit.

Vaginální potíže samy od sebe neustoupí.

Hnisavý poševní zánět - Aerobní vaginitida

Během Aerobní vaginitidy se v pochvě přemnožují tzv. pyogenní bakterie, aerobní bakterie např. E. coli, enterokoky, stafylokoky, streptokoky, které vyvolávají hnisavý zánět. V poševním sekretu se nacházejí bílé krvinky. Typickým příznakem, který se liší od ostatních zánětů, je v tomto případě hustý a co do množství hojný výtok z pochvy, který má žlutousmetanovou barvu, který nelibě zapáchá. Lékař volí kombinovaná ATB a přesně definované schéma podávání, na kterém velmi záleží. Opět je velmi důležitá současná úprava vaginálního mikrobiomu.

V některých případech je nutné předepsat antibiotikacelkovým účinkem.

Potíže bez příznaků - pozor na Trichomoniázu

Trichomoniáza je celkem známá pohlavně přenosná nemoc, jejíž původcem je Trichomonas vaginalis. Onemocnění může často probíhat bez jakýchkoliv příznaků a to vždy, pokud se jedná o chronický stav. Pokud se příznaky dostaví, jde o hojný řídký zpěněný výtokakutní fázi onemocnění, který doprovází bolesti v podbřišku a při močení. Léčba Metronidazolem, který se užívá v polykacích tabletách, musí obsáhnout všechny sexuální partnery, se kterými nemocná žena či nemocný muž přišli do kontaktu (oba dva).

Pozor! Některá onemocnění probíhají tzv. asymptomaticky, tj. bez zřejmých potíží a charakteristických příznaků.

Ženy po přechodu a častá Atrofická vaginitida

Atrofická vaginitida je diagnóza při nedostatečné tvorbě estrogenů, což má za následek nedostatečnou stimulaci vaginální sliznice, což může mít za následek citlivost, suchost a křehkost sliznice a diskomfort při pohlavním styku. Následkem současného nedostatku glykogenu je poníženo celkové množství laktobacilů, čímž se rovněž zvyšuje náchylnost k mykózám. Protože právě laktobacily brání pomnožení patogenních mikroorganismů. Estrogeny také podporují kyselé pH sliznice a jejich nedostatek vede ke vzestupu vaginálního pH. Pokles estrogenů také vede ke ztenčování vaginální sliznice, která je poté náchylná na drobná poškození. Kromě žen po menopauze se Atrofická vaginitida také vyskytuje u dívek před dosažením puberty (neprodukují se ještě hormony v takovém množství) a u kojících žen. U dospělých žen může gynekolog nasadit léčbu v podobě vaginálních estrogenů (např. Vagifem, Oestrogel, Ovestin, Linoladiol N, Gynoflor).

Vaginální diskomfort z neinfekčních příčin trápí nejčastěji ženy po přechodu a po odnětí vaječníků.

Neléčený poševní zánět – jaká jsou rizika?

Včas neléčený či nesprávně léčený vaginální zánět může být odrazovým můstkem pro chronické vaginální potíže. Vleklé chronické infekce jsou velkou komplikací. Neléčený zánět může vyústit až v neplodnost ženy a má rozsáhlý dopad na život ženy. Chronické potíže negativně ovlivňují psychický život, partnerský vztah, plodnost obou partnerů a celkovou imunitu ženy.

Důležité je dodržet doporučenou či lékařem předepsanou dobu léčby.

Aplikační formy vaginálních přípravků

léčbě vaginálních zánětů se používají různé masti, krémy, vaginální tablety, vaginální měkké a tvrdé tobolky a také roztoky (výplachy a oplachy). Léčivé přípravky se zpravidla zavádějí do zadních segmentů vaginální dutiny, doplňkově se aplikují také na vnější pohlavní ústrojí. Pro úspěšnou léčbu je důležitá správná technika aplikace, technika zavádění. Správná manipulace s aplikátorem je nutná pro maximalizaci účinku léčivého přípravku. Vaginální přípravky se užívají večer před spaním (na noc), nepoužívají se během menstruace a je zároveň nutné udržovat doporučenou minimální dobu mezi zavedením např. vaginální tablety a následným pohlavním stykem. Použití aplikátorů není doporučováno v pokročilejších stupních těhotenství. V případě těhotné ženy výběr a aplikaci lékové formy konzultuje ošetřující gynekolog.

Věděli jste, že...

Vaginální přípravky jsou aplikovány také za účelem systémového účinku (zejména při hormonální léčbě, jako antikoncepce či při asistované reprodukci). Poševní sliznice je silně prokrvena. K dlouhodobému řízenému uvolňování léčivé látky se používají tzv. vaginální inserty (např. NuvaRing, Ornibel, Teyla).

Léky na vaginální potíže na lékařský předpis

Lékař rozhoduje o typu terapie. Lokální terapie může být doplněna o terapii systémovou. Kromě výše uvedených léků na předpis se při léčbě vaginálních zánětů dále můžete setkat s účinnými látkami:

  • Metronidazol s Miconazolem (Klion-D)
  • Nifuratel (Macmiror)
  • Nifuratel s Nystatinem (Macmiror Complex)
  • Nystatin s Neomycinem a Polymyxinem B (Polygynax)
  • Dekvalinium-dichlorid (Naxyl)
Vaginální potíže samy od sebe neustoupí.

Léky na vaginální mykózy na volném prodeji

K zástavě buněčného dělení houbových patogenů se nasazuje léčba tzv. imidazolovými antimykotiky:

  • Klotrimazol (Candibene, Canesten, Cotylena, Jenamazol) – dostupnost účinné látky ve více formách (vaginální tableta, vaginální tobolka, intervaginální a externí krém, balení s aplikátorem nebo bez); různý dávkovací režim: 500mg 1x denně, 200mg 3 dny po sobě, 100mg 6 dní po sobě. Výhoda vaginální tobolky je v její měkké konzistenci a bez rizika vytékání nerozpuštěných kousků. Jednodávková tobolka působí minimálně 72 hodin po aplikaci. Krém řeší vnější projevy, např. svědění, pálení a opuch stydkých pysků. ¾ žen potvrzuje po správném postupu léčení symptomatickou úlevu už po 24 hodinách.
  • Fentikonazol (Lomexin) – širokospektrá účinnost s nízkým rizikem relapsu (návratu onemocnění), protože účinná látka ještě navíc vstupuje do mechanismu účinku Candidy albicans přes její aspartátovou proteázu a brání její adhezi (přilnavosti) ke sliznici
  • Ekonazol (Gyno-Pevaryl či verze Combipack s krémem) – antimykotikum, které je bezpečnější nenasazovat v průběhu těhotenství a kojení.
Řešte příčiny bolestivosti během pohlavního styku.

Po dobu léčení vaginální mykózy je vhodná až nutná sexuální zdrženlivost. Před aplikací vaginálního antimykotika je doporučován výplach, díky kterému se vyplaví vaginální sekret.  Výplachy jsou doplňkovými produkty v rámci komplexní péče. Výplachy pochvy (oplachy) zmírňují příznaky a podporují léčbu, obsahují chemickou léčivou látku benzydamin (Rosalgin) nebo přírodní složky. Přírodní přípravky nenahrazují léčiva při léčbě vaginálních mykóz, ale v kombinaci jsou velmi vhodné v rámci komplexní péče (včetně bylinkových čajů kontryhel, řebříček a čajových směsí na ženské potíže a také čerstvě připravených zeleninových šťáv na vylepšení jídelníčku). Po léčbě antimykotiky se upravuje vaginální mikrobiom, aby se intimní oblast vrátila „do normálu“. To úzce souvisí s prevencí dalšího onemocnění. Pomáhají také Bakteriální lyzáty (Candivac).

Antiseptika a přípravky s protizánětlivým účinkem

Betadine vaginální čípky (s obsahem jodovaného povidonu) – po aplikaci se uvolňuje jód, který vykazuje široké spektrum antimikrobiálního účinku na bakterie, kvasinky, trichomonády i viry, je tedy vhodný mj. na smíšené infekce; 7 čípků je na volný prodej, balení 14 čípků je vázáno na lékařský předpis.
Globulus cum natrio tetraborico – tzv. Boraxové globule (s tetraboritanem sodným) lze podat i v době těhotenství (mj. pro navýšení pH do kyselejších hodnot) – jsou mírným antiseptikem a potlačují růst a množení kvasinek, zpravidla se aplikují 6-10 dní večer před spaním, volně prodejné, nepoužívají se při kojení. Vaginální kuličky se zavádějí hluboko do pochvy, kde začnou tát a rozpouštěním uvolňovat léčivou látku. Je vhodné, když žena už leží a bude spát, aby nedocházelo vlivem gravitace k nechtěnému úniku vzniklé tekutiny (lze použít také intimku).
Rosalginvýplach s obsahem benzydaminu, což je tzv. nesteroidní antiflogistikum – má tedy účinky protizánětlivé, také antiseptické, analgetické a anestetické, lze ho používat i k oplachům zevně, často se používá před a po operačním gynekologickém zákroku a pro intimní hygienu při zvýšeném riziku vaginálních infekcí, mj. během těhotenství a v šestinedělí, působí jako podpůrná léčba a v kombinaci s některými antibiotiky působí synergicky, charakteristickou vůni dodává růžová silice. Rosalgin Easy jsou jednodávkové už nachystané vaginální roztoky o objemu 140 ml. Před aplikací lze roztok ohřát ponořením uzavřené lahvičky na několik minut do teplé vody. Pro maximalizaci účinku je vhodné roztok v pochvě zadržet na minutku, na dvě. 
Femigel – s obsahem čajovníku australského (tea tree olej) – vhodný při chronických infekcích, k doléčení drobných operačních zákroků.
Gynella Silver Caps gelové tobolky k zavádění – s obsahem oxidu titaničitého a kovalentně vázanými stříbrnými ionty.

Přípravky pro zmírnění suchosti vaginální sliznice

Přípravky, které pomáhají udržet zvlhčenou vaginální sliznici, jsou alternativou k lokálním hormonálním přípravkům. Jedná se např. o:
Vagisan Hydrokrém – s obsahem lipidů a velkého podílu vody.
Hydrofemin gel – s obsahem kyseliny hyaluronové a mléčné.
Cicatridina vaginální čípky a mast – působí sodná sůl kys. hyaluronové a olejové extrakty z pupečníku, měsíčku, aloe a TTO.

Přípravky okyselující poševní prostředí

LactoFeel vaginální gel – pro udržení přirozené kyselosti pochvy mj. díky kyselině mléčné, klinickými testy potvrzená účinnost při léčbě bakteriální vaginózy, neutralizuje nepříjemné vaginální pocity a zápach, vhodný pro těhotné a kojící ženy.
Vitagyn C vaginální krém – vícesložkový přípravek, který obnovuje a udržuje fyziologické mírně kyselé pH v pochvě.
Gynimun Rapid vaginální čípky – s obsahem kyseliny mléčné, borité a hyaluronové a také s tea tree olejem.
Borogyn vaginální čípky – obsahují kyselinu boritou, kyselinu mléčnou, polykarbofil a TTO.

Zdroje:

Úvod do problematiky lidského močového mikrobiomu - An introduction to the study of human urinary microbiome Jan Hrbáček1, Vítězslav Hanáček1, Pavel Čermák2, Daniel Morais3, Roman Zachoval
www.educomm.cz
Klíčové postavení lékáren v léčbě vaginálních infekcí - MUDr. Vladimír Dvořák ml., 29. 3. 2023
Léčba vaginální kvasinkové infekce a bakteriální vaginózy - MUDr. Vladimír Dvořák ml., 29. 3. 2023
Zdravé močové cesty – spokojenost každé ženy - MUDr. Lukáš Horčička
Mikrobiom v močových cestách: www.mikrobiom-cms.cz 15. 4. 2023
Lidský mikrobiom/ Lidská mikrobiota - Martin Krsek - Ústav ochrany a podpory zdraví Lékařské fakulta MU Brno
Evideno – kurz Intimní zdraví ženy – Vaginální mykóza
Angis Revue – Duben/květen 2023 – Intimní hygiena
CELOSTÁTNÍ KONFERENCE FARMACEUTICKÝCH ASISTENTŮ – 13. dubna 2024 – VAGINÁLNÍ INFEKCE – LÉČBA NA VOLNÉM PRODEJI – MUDr. Vladimír Dvořák ml.
Praktické lékárenství – Ročník 16 (2021) – Vaginální léčivé přípravky dostupné v ČR a základní principy jejich aplikace

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.