Autor článku:
PharmDr. Eliška Vencovská

Kotvičník zemní – jen pro muže pro lepší erekci?

Kotvičník zemní je v posledních letech stále více oblíbenou bylinou, sledovanou pro celé spektrum pozitivních účinků na lidský organismus.
Kotvičník zemní

Kde kotvičník roste a co obsahuje?

Kotvičník zemní (Tribulus terestris L.) je poléhavá bylina se žlutými květy a kulatými plody. Oblastí původu kotvičníku jsou tropy a subtropy Afriky, Asie a Středozemního moře. Na kotvičník můžeme narazit i u nás, kde planě roste zpravidla na písčitých půdách a v okolí kolejišť. Své využití našel již v dávných dobách v tradiční čínské a indické medicíně. V dnes dostupných preparátech se využívá extrakt z jeho kořene a plodů.
Kotvičník obsahuje velké množství látek – zejména steroidní saponiny, flavonoidy a fytosteroly, ale také např. množství bílkovin, aminokyseliny, nenasycené mastné kyseliny, vitamin C, minerály (vápník, draslík, železo), vlákninu, třísloviny a alkaloidy.

Jaké má kotvičník účinky?

Z dosud známých experimentů byly pozorovány tyto účinky kotvičníku:

  • Antimikrobní – působí proti některým bakteriím a také houbám
  • Anabolický – podporuje tvorbu svalů
  • Antioxidační – chrání buňky před oxidativním stresem
  • Diuretický – přispívá k tvorbě moči a jejímu vylučování
  • Antidiabetický – podporuje snížení krevního cukru
  • Hypotenzivní – v tradiční medicíně byl využíván ke snižování krevního tlaku
  • Vliv na hormonální systém mužů a žen a tak i jejich reprodukční systém
  • Afrodiziakální – zvyšuje libido
Kotvičník zemní
Kotvičník zemní

Kdy je vhodné kotvičník užívat?

  • Pro podporu celkové vitality a imunitního systému
  • Pro správnou funkci nervové soustavy, svalovou tvorbu a energii
  • Při současné léčbě symptomů spojených např. s benigní hyperplazií prostaty, zánětů prostaty a zánětů močových cest, neboť přispívá ke správně funkci močového měchýře a zejména dolních cest močových
  • Při plánování dítěte pro podporu potence, tvorby pohlavních hormonů a správné funkce pohlavních orgánů
  • Pro podporu erekce díky schopnosti ovlivnit tvorbu pohlavních orgánů a hormonů
  • Pro podporu kardiovaskulárního a dýchacího systému
  • Pro intimní atmosféru a podporu libida
  • U žen v menopauze pro vliv na pohlavní hormony

Je užívání kotvičníku bezpečné?

Dlouhodobé užívání extraktu z kotvičníku do dávky 750-1500mg po dobu 90 dní je považováno za bezpečné a pouze výjimečně se objevily mírné nežádoucí účinky spojené s křečemi, průjmem a bolestí břicha. Obvykle lze tyto projevy zmírnit podáním po jídle.
U pacientů užívajících léky na vysoký krevní tlak (antihypertenziva), snižující hladiny cukru (antidiabetika) a lithium může současné podávání kotvičníku vyvolávat lékové interakce. Může tak vést k zesílení efektu antihypertenziv snižováním krevního tlaku a antidiabetik snižováním krevního cukru. Díky diuretickému působení může také podporovat vylučování lithia z těla, a tím snižovat jeho terapeutické dávky. V případě, že některé z těchto léků užíváte, poraďte se o současném užívání kotvičníku nejprve s lékařem.
Užívání kotvičníku v těhotenství není vhodné s ohledem na některé studie na zvířatech naznačující riziko poškození plodu.

Kotvičník v lékárně

V lékárně naleznete různé varianty přípravkůobsahem kotvičníku. Jde o čaje, tabletové či tekuté lékové formy (Apotheke Kotvičník, Allnature Kotvičník, Dr. Popov Kapky bylinné Kotvičník a vrbovka). Oblíbené jsou zejména kombinované přípravky na podporu erekce a potence, které kromě kotvičníku obsahují např. také korejský ženšen, len setý, vitamin E či šafrán setý (Kotvičník Tribulus XXL, Adiel Kotvičník zemní, Clavin Platinum, Arginmax Forte). Déle také bývá kotvičník součástí preparátů na podporu prostaty (Prostenal Control).

Kotvičník zemní


1.       Dobková L. Fytoterapie při léčbě neplodnosti. Prakt. lékáren. 2020; 16(2): 94-96
2.       Jirásek R. Léčivé rostliny v andrologii. Edukafarm Farminews. 2012; 1:14. (http://www.edukafarm.cz/data/soubory/casopisy/16/14_lecivky.pdf)
3.       Navrátilová Z, Patočka J. Tribulus terrestris - diskutované fytofarmakum. Biomedicína – recenze,  2013, 15(4):470-477
4.       PAVELA, Roman. Světem bylin s Romanem Pavelou. Praha: Lirego, 2022. ISBN 978-80-88437-06-2.
5.       Postigo S, Lima SM, Yamada SS, dos Reis BF, da Silva GM, Aoki T. Assessment of the Effects of Tribulus Terrestris on Sexual Function of Menopausal Women. Rev Bras Ginecol Obstet. 2016 Mar;38(3):140-6.
6.       Tribulus terrestris – diskutované fytofarmakum Tribulus terrestris – discussed phytopharmacon Zdeňka Navrátilová1 , Jiří Patočka2
7.       Tribulus - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-39/tribulus

Související články

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.