Nedostatek železa – jak pomáhají vitamíny, doplňky a potraviny se železem?
Železo v našem těle – k čemu slouží?
Železo hraje v lidském organismu nezastupitelnou roli. Lidské tělo obsahuje 4 – 4,5g železa, nejvíce ho obsahuje hemoglobin (2,5 – 3g).
Tvorba červených krvinek a transport kyslíku z plic do tkání
Železo je jako složka hemoglobinu důležitou součástí krvinek. Je tedy zodpovědný za přenos kyslíku z plic do tkání. Kromě toho hraje železo zásadní roli při výživě svalů kyslíkem, neboť se účastní tvorby myoglobinu (červeného svalového barviva, které slouží k ukládání a přenosu kyslíku).
Věděli jste, že...
Každý den je ve slezině odbouráno a vzápětí v kostní dřeni znovu vytvořeno asi 250 miliard červených krvinek. Větší část železa je opět zhodnocena, a tak zůstává v oběhovém systému. Přesto jsou denně z těla vyloučeny až 2 miligramy železa a proto je nutné ho dodat prostřednictvím jídelníčku a doplňků stravy se železem.
Železo v potravinách – lepší je hemové železo
Kde můžeme železo získat, jaké potraviny zařazovat do jídelníčku? Existují dvě formy železa - tzv. hemové železo a nehemové železo. Hemové železo má lepší vstřebatelnost do těla a lze ho získat z živočišných produktů jako jsou např. játra, červené maso, ryby. Zdroje nehemového železa jsou rostlinného původu např. celozrnné obilniny, ovesné vločky, luštěniny (fazole, čočka, hrách, sójové boby, sezamové semínko) a také špenát. Při podání masité stravy resorpce železa tvoří až 25-30%, dostupnost železa ze zeleninových zdrojů zpravidla nepřesahuje hodnotu 5%. V průměru tedy dokáže organismus zhodnotit ze stravy pouhých 10 % železa, proto je nutné tyto potraviny jíst soustavně a v dostatečném množství.
Železo a špenát
Jeden z mýtů, které mezi lidmi stále přetrvávají, se týká obsahu železa ve špenátu. Špenát neobsahuje významně velké množství železa, protože 100 gramů špenátu neobsahuje domnělých 41 miligramů železa, nýbrž pouze 4,1 miligramů (přesněji 2,7–4,1 mg). Navíc, špenát současně obsahuje kyselinu šťavelovou (oxalovou), která ještě snižuje vstřebávání železa v těle. Kvůli tomu není železo ze špenátu tak dobře využitelné jako například železo z masa.
Vstřebatelnost železa
Na stupni resorpce železa se významně podílí mj. složení přijímané potravy a mocenství železa. Násobně vyšší vstřebatelnost mají železnaté ionty (Fe 2+) a to okolo 23%. Resorpce trojmocného železa (Fe 3+) je nižší, v rozmezí 3-8%. Resorpce je dále ovlivněna hodnotou pH, tedy kyselostí trávicího traktu. Kromě žaludeční kyseliny chlorovodíkové dokáže zvýšit kyselost a tím vstřebávání železa ze střeva kyselina askorbová (vitamin C). Nejen z tohoto důvodu je důležité jíst dostatek ovoce nebo pít čerstvé ovocné šťávy.
U železa dochází k interakci s některými potravinami, které jsou na jídelníčku velmi často – železo rozhodně nezapíjejte kávou nebo čajem (především silným černým a zeleným pro obsah taninu) a nekombinujte ho s mléčnými produkty (kvůli obsahu vápníku), vejci, cereáliemi, vločkami, obilovinami, luštěninami, ořechy (pro obsah fytátů jako zásobní formy fosforu) a potravinami bohatými na vlákninu. Dávka takové stravy v tu danou chvíli vstřebávání železa brání, ve střevě vznikají komplexní sloučeniny, které jsou poté stolicí vyloučeny z organismu. Pokud toto víte, nakombinujte si pokrmy tak, aby se železo z vaší stravy maximálně využilo. Obsah fytátů se ponižuje u fermentovaných a naklíčených luštěnin. Pokud vám takové potraviny zachutnají, vstřebatelnost důležitých minerálů bude navýšena.
Nežádoucí interakce vykazují i některá potravinářská aditiva, jako jsou fosfáty. Ty jsou přidávány např. do nápojů typu Coca-Cola nebo do tavených sýrů. Fosfáty nesnižují dostupnost jen železa, ale také vápníku. Železo ovlivňuje také současný vysoký příjem draslíku, vápníku, hořčíku a také zinku (transferin je současně transportní bílkovinou pro zinek a chróm). Je důležité si stravu rozumně rozdělit skrz celý den do více dávek.
Železo s vitaminem C
Vitamin C prokazatelně zlepšuje přijímání železa do organismu. Kombinace vitaminu C se využívá u potravin s obsahem kyseliny šťavelové (oxalové), která dokáže naopak snižovat vstřebávání železa v těle. Některou zeleninu, právě zmíněný špenát, a taky rebarboru, červenou řepu, mangold, šťovík a kadeřavou kapustu je proto vhodné zapíjet třeba citronovou šťávou či kombinovat s citrusy, paprikou a rajčaty.
Léky a jejich interakce se železem
Na vstřebatelnost železa z potravy mohou mít nezanedbatelný vliv nejen současně přijímané potraviny, ale také různé léky. Užíváte-li léky snižující vstřebávání železa, měli byste si stravu rozdělit do několika menších porcí, aby nebylo železo vzápětí vyloučeno z těla ven. Železo přímo nekombinujte s přípravky snižujícími kyselé prostředí žaludku, tedy neužívejte železo současně s antacidy, které obsahují hlinité, hořečnaté a vápenaté ionty (Rennie apod.). Také léky na překyselený žaludek, tzv. inhibitory protonové pumpy, které snižují pH žaludku, komplikují vstřebávání železa (Helicid apod.). Obecně přípravky s obsahem vápníku, hořčíku, hliníku a zinku (včetně multivitaminů s minerály apod.), vstřebatelnost železa snižují a proto je nutný udržovat minimálně dvouhodinový odstup.
Při výdeji léků na recept byste měli být upozorněni na interakce s léčivy, jejichž účinnost může být při současném podáním železa významně snížena. Závažnou interakcí vzhledem (s ohledem na chelatační potenciál) představují fluorochinolony a tetracyklinová antibiotika (doxycyklin, minocyklin, tetracyklin). Při nasazení chinolonů je potřeba dodržet co nejdelší časový odstup (min. 6 hod), penicilamin, levodopa a karbidopa, methyldopa, risedronát a tetracykliny si žádají odstup minimálně 3 hodiny. Aby nedocházelo ke snížení absorpce thyroxinu, je nutný odstup minimálně 4 hodiny.
Nedostatek železa – jak to poznat?
Přemýšlíte, zda právě vám železo chybí? Nedostatek železa je spojován s anémií (chudokrevností), únavou, slabostí, sníženou koncentrací, zimomřivostí, bledostí kůže nebo také bušením srdce. Přetrvává-li nedostatek železa v organismu delší dobu, může se objevit zánět sliznice jazyka (glositida), tzv. lžičkovité nehty (koilonychie), chuť na nejedlé věci jako např. led, hlína, nebo třeba vlasy (pica syndrom).
Věděli jste, že...
Chudokrevnost (anémie) není způsobena pouze nedostatkem železa. Pro tvorbu krve je stejně důležitá také kyselina listová, vitamin B12, měď nebo vitamin C. Anémie může také vznikat, když organismus na základě různých onemocnění nadměrně odbourává červené krvinky. Důležité je proto diagnostikovat onemocnění, příčinu anémie a tu správně léčit.
Komu chybí železo?
Za nedostatek železa v organismu jsou zodpovědné nadměrné ztráty železa (krve), nedostatek železa v potravě, zvýšená potřeba a narušené vstřebávání např. při interakci s některými léčivy a složkami potravy. K rizikovým skupinám, které mohou být nedostatkem železa více ohroženi, patří zejména těhotné a kojící ženy, vegetariáni a vegani, ženy v období menstruace, sportovci, pacienti trpící dlouhodobějším krvácením (např. vlivem gastrointestinálních vředů, případně z krvácejících hemoroidů). Tělo potřebuje více železa také během stresového období a mj. při vyšším fyzickém výkonu. Nedostatkem železa proto netrpí jen ženy.
Lze nedostatek železa diagnostikovat?
Po konzultaci s vaším lékařem si můžete hladiny železa v těle nechat změřit. Hladinu železa lze posoudit na základě laboratorních testů, při kterých se hodnotí několik ukazatelů – sérový feritin (indikátor zásob), transferin (transportní protein, ukazatel poměru mezi transportovaným železem a kapacitou proteinu), sérové železo (indikátor aktuální hladiny železa) a saturované vazebné kapacity (TIBC). Orientačně lze do 10 minut otestovat hladinu feritinu z kapilární krve domácími testy (Veroval Nedostatek železa domácí test, Vitamin Station Železo rychlotest). Hodnoty pod 20µg/l ukazují na nedostatek železa a měly by vás nasměrovat k podrobnějšímu vyšetření u lékaře.
Máte málo železa – co teď?
Co dělat v případě, že trpíte nedostatkem železa? Součástí léčby je úprava stravy. Vhodné je zařadit zdroje hemového železa jako pokrmy z jater, hovězí maso, mořské ryby, drůbež, vejce ideálně v kombinaci se složkami, které jídlo obohatí a podpoří vstřebávání železa (např. paprika). Pokud vás játrová paštika nebo guláš nelákají, na trhu existuje celá řada doplňků stravy a také léčivé přípravky k doplnění vašich zásob železa. Doplňky stravy se železem jsou vhodné v těch případech, kdy se nejedná o závažný nedostatek, ale vaším cílem je doplnit železo, které nejste schopni pokrýt ve své stravě a jste si toho vědomi.
Doplňky stravy se železem – formy železa
Železo v doplňcích stravy nabízí efektivní způsob, jak nedostatku tohoto důležitého minerálu v těle předcházet. Dobře vstřebatelné jsou tzv. chelatované formy železa, a to zejména v kombinaci s dalšími vitaminy např. vitamin C, B9, B12 (Železo forte, Solgar Železo) či tzv. elementární mikronizované železo (Favea Superželezo). V multivitaminech s minerály synergicky působí také např. vitamin A či měď. Naopak, zinek a vápník mohou konkurovat při vstřebávání ve střevě. Vynikající vstřebávání a absenci nežádoucích účinků deklaruje mikronizované tzv. enkapsulované železo s patentovanou technologií SunActive (Ferrocento). Podobné složení má přípravek Ferrigen Generica, díky patentované mikroenkapsulované formě se železo z tablet uvolňuje postupně.
Snadnější vstřebávání z tenkého střeva deklaruje také sucrosomiální železo (Sideral), které obsahuje technologicky chráněné pyrofosfáty železa (technologie Sucrosomial). Liposomální železo, které se opět zaměřuje na zvýšení vstřebatelnosti v organismu, je např. v přípravku Barnys NovoFerrin. Organická sůl železa, glukonát železnatý, doplňuje železo v přípravku Jamieson Železo a Salus Floradix. Fumarát železnatý je rovněž organickou formou železa a najdete ji v přípravku Terezia Hemo Plus + kyselina listová a Walmark Železo, který se vstřebává prostřednictvím enterocytů – buněk střevního epitelu. Výhody minerálního a organického železa spojuje přípravek GlobiFer forte – obsahem hemoglobinu jako zdroje železa je tento doplněk stravy unikátní.
Věděli jste, že...
O podávání léčivých přípravků se železem rozhoduje lékař a ten také stanovuje dávkování dle pacientova stavu. V případě nutnosti je železo doplňováno do těla injekčně.
Jak užívat železo?
Není-li uvedeno jinak, přípravky obsahující železo se užívají na lačno. tj. půl až 1 hodinu před jídlem nebo minimálně 2 hodiny po jídle. Zapíjejí se vodou, vodou s citrónem, případně pomerančovým džusem. Pokud dochází ke dráždění žaludeční nebo střevní sliznice, lze železo užívat po jídle, je nutno ale počítat s tím, že se poníží vstřebatelnost železa až o 50%. Železo s přírodním hemoglobinem GlobiFer forte můžete užívat kdykoliv.
Železo pro děti
Pestrá strava bez dietních opatření je u dětí pochopitelně velmi důležitá. Pokud je dítě jinak zdravé, jídelníček s obsahem masa je pro růst a vývoj potřeba. U dětí vede deficit železa k poruchám růstu a u těhotných žen může mít vliv na vývoj plodu. Pokud máte podezření, že dítěti železo chybí, zkusit můžete ovocnou šťávu se železem Salus Floradix Železo+, kterou lze snadno ředit s vodou nebo ještě s džusem. Nedostatek železa u dítěte si nechce ověřit přes dětskou lékařku.
Existují bylinky se železem?
Variantou v doplňcích stravy mohou být kombinované přípravky s extrakty z rostlin, mj. kopřiva, bazalka, řepík, řebříček. Na obsah železa je bohatá Moringa. Rovněž užíváním zelených řas chlorella a spirulina dodáváte tělu železo. Kombinovaným přírodním přípravkem je také Salus Floradix Železo+. Kromě výše zmíněných léčivých rostlin jsou vhodnými zdroji železa také vojtěška, pampeliška či petrželová nať.
Léky a nežádoucí účinky při užívání železa
Při užívání vyšších dávek nebo anorganických forem železa (např. síran železnatý – Tardyferon), na sobě můžete pozorovat nežádoucí účinky. Nevstřebané železo může ve střevech vyvolat různé zažívací potíže, např.:
- Nevolnost
- Podráždění žaludku (bolest břicha)
- Zácpu nebo průjem
- Zabarvení stolice (tmavá stolice)
- Kovovou chuť v ústech
Šetrnější k trávicí soustavě jsou organické formy železa, např. fumarát železnatý nebo také železnatý polymaltózový komplex v přípravku Maltofer. Léky se železem, jejichž výdej je vázán na lékařský předpis, konzultuje s lékařem.
Nadbytek železa – může železo v těle i škodit?
Všeho moc škodí, železa taky. Nadbytek železa stejně jako jeho nedostatek může mít na váš organismus značně škodlivý efekt. Při velkém předávkování se akutně objevuje zvracení, průjem a může dojít k selhání orgánů. Dlouhodobé přetížení těla nadbytkem železa vede ke vzniku diabetu, kardiomyopatii a cirhóze. Existuje genetická mutace genu HFE na 6. chromozomu, která způsobuje nadměrné vstřebávání železa z trávicí soustavy a jeho ukládání železa v játrech, srdci a slinivce – dědičnou hemochromatózu. Tento stav se také může objevit v souvislosti s anémií či chronickými onemocněními jater. Pokud na sobě pozorujete neobvyklé příznaky, kontaktujte svého lékaře.
1. Cappellini MD, Santini V, et al. Iron metabolism and iron deficiency anemia in women. Fertil Steril. 2022 Oct;118(4):607-614.
2. Gattermann N, Muckenthaler MU, et al. The Evaluation of Iron Deficiency and Iron Overload. Dtsch Arztebl Int. 2021 Dec 10;118(49):847-856.
3. Hronek M, Kovařík M. Deficit příjmu železa - nutriční zdroje, doporučené denní dávky, suplementace železem. Prakt. lékáren. 2021; 17(4): 213-215.
4. Kladenský J. Vliv vitaminů, minerálů a stopových prvků na lidské zdraví s podrobnějším zaměřením na urogenitální systém. Jaká rizika přináší jejich deficit či předávkování? – 1. část. Prakt. Lékáren. 2017; 13(3e) [Urol. praxi. 2017;18(2):58-62]
5. Kumar A, Sharma E, et al. Iron deficiency anaemia: pathophysiology, assessment, practical management. BMJ Open Gastroenterol. 2022 Jan;9(1):e000759.
6. Petraglia F, Dolmans MM. Iron deficiency anemia: Impact on women's reproductive health. Fertil Steril. 2022 Oct;118(4):605-606.
7. Zdravý život – leden 2003 – Nechybí vám železo?
8. Zdravý život – listopad/prosinec 2001 – Sedm omylů o železe
9. Svět farmacie – podzim 2015 – Lékové interakce doplňků stravy – železo
10. https://www.globifer.cz/
11. https://www.sideral.cz/